Vos
poèmes

Poésie Française : 1 er site français de poésie

Vos<br>poemes
Offrir
ce poème

Simone PASCAL

En lengo prouvençalo (2)

6/ Aurieù dégu saupre que li sentimèn
Li meiour, èron liuen d’estre sufisènt.
Que falié de tèms per faire assimila
Ço qu’avieù en testo, senso se pressa.
7/ Ai pas sachu douna ma passioun en dégun,
Ai descouraja mis très pichot un a un,
D’estre li manjo-foutraù n’en aguèron proun,
L’angouisso me prenié a chasqu’abandoun.
8/ Dins aquesto galèro, m’acroucàvé
A tout ço que me restié de valable :
Ana enjusqu’au bout de moun idèio
En esperènt qu’aquèlo, un jour, regrèio…
9/ Balin-balan « Lou Païs » avançavo,
Ansin, la tregenc’anado arribavo,
Fatalo, crudèlo… Un velo negre
Espès toumbè, nègant tout dins li regret.
10/ Lasso, vulnerable, n’en proufitèron
Lis uns, lis autri se renfourcèron
Per desmoustra pertout, coum’ère laido,
Marrido… Me pourtèron l’estoucado…
11/ Estoumagado, desmoulido, tristo,
Assalido d’evenimèn dramatico
Dur, que dins ma famiho se sucedièn,
Me recrouquihave… Cresièu plus en rèn…
12/ Me disièu : – « De que servirié de parla ?
Dire qu’es de respèt quand vole m’esplica,
M’an en odi… Coumprène pas perqué
Soun dreissa émé forço… Sieù forto de moun dret ?…
13/ Sieù forto de moun dret… Es veraï ! Pecaïre !
Quouro siès souleto aco t’avanço gaïre,
Te siès visto ? …T’an ben escagassado !…
De que te resto d’aquèli dur’anado ?…
31
14/ Ren ! Pensièu, lou cor empli d’amaresso,
As tout douna en aquesto jouinesso,
Toun tèms, l’enavans per lis encouraja,
Te resto rèn… rèn que tis iue per ploura… »
15/ Li frapacioun dins la testo me venièn.
– « An resoun crése, sièu pu bono per rèn,
De tous tèms ai pas proun fa de courbeto,
Trop inqièto per faire de riseto…
16/ Anen ! Aro, garce tout aco en l’er !
Te faù oublida ti pantai, tis esper,
La critico di gens, li marridarié,
Racrouca toun coustume e t’espoundre darié.
(fine de la proumièro partido)